Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σουφλέ σοκολάτας

Η παρακάτω είναι μια συνταγή απο το καλύτερο (για μένα) γλυκό που μπορεί να φάει κανείς. Δεν πρέπει να υπάρχει λάτρης της σοκολάτας που να μην έχει δοκιμάσει σουφλέ σοκολάτας και να μην έχει γίνει φανατικός "οπαδός" του.

Η συνταγή βρίσκεται και πάνω στη συσκευασία γνωστής βιομηχανίας σοκολάτας αλλά θα την παραθέσω εδώ σε περίπτωση που κάποια στιγμή αποφασίσουν να την αφαιρέσουν ή πάτε στο supermarket και δεν βρείτε τη συγκεκριμένη μάρκα (μου έχει συμβεί και μετά δεν είχα την συνταγή για να κάνω το γλυκό).

Έχουμε λοιπόν τα υλικά μας (για 6 - κανονικά - άτομα):
  • 375 γραμμάρια κουβερτούρας
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές της σούπας (κ.σ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • 1 σφηνοπότηρο γκραν μαρνιέ
Πως το φτιάχνουμε;

Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (αν δεν το κάνουμε, θα είναι δύσκολο να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά μας). Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα - αφού την σπάσουμε σε κομμάτια - και την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει ομοιογενές. Προσθέτουμε στο μείγμα και τη λειωμένη κουβερτούρα, το γκραν μαρνιέ και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τέλος, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε - λίγο λίγο - στο υπόλοιπο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά.

Το πολυπόθητο μείγμα είναι έτοιμο. Ήρθε η ώρα του ψησίματος. Παίρνουμε λοιπόν μερικά ατομικά πήλινα σκεύη (ή αλουμινένια που θα βρείτε στα supermarkets) και αφού τα βουτυρώσουμε ελαφρώς, τα γεμίζουμε με το μείγμα και τα ψήνουμε για περίπου 15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Φυσικά δεν νοείται σουφλέ σοκολάτας χωρίς παγωτό, οπότε φροντίστε να έχετε προμηθευτεί μερικές μπάλες βανίλιας από το αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο.

Όσο για τις θερμίδες (διατροφική αξία καλύτερα), αφήστε το καλύτερα.... μία ατομική μερίδα (1 κυπελάκι περίπου 100γρ) έχει:

Θερμίδες 442
Λίπη 25.7
Πρωτείνες 6,5
Υδρογονάνθρακες 46,3

χωρίς το παγωτο φυσικά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: